SINDS 1948

De roots van Oxener liggen in Apeldoorn. De familie Oxener heeft hier ruim honderd jaar geleden een schoenenwinkel opgericht. De winkel is nog steeds in familiehanden en mag het predicaat van Hofleverancier voeren. Een fantastische kroon op het werk!

 

 De ondernemersgeest van de familie zorgde ervoor dat er nog een schoenenwinkel werd opgericht. In 1948 viel het oog op een mooi pand in Winterswijk. Naast een schoenenwinkel voor het midden- en hogere segment had Oxener ook een eigen schoenmakerij. In de begin jaren zorgde opa voor de bedrijfsvoering, maar midden jaren 60 namen zoon Gerard en schoondochter Christien het heft in handen. De schoenmakerij verdween en maakte plaats voor meer winkelruimte. Ook werd het naastgelegen pand aangekocht en werden de twee panden verbouwd tot een grote winkel. De schoenencollectie breidde zich voortvarend uit.

 

 

 Inmiddels wordt het familiebedrijf gerund door de derde generatie. Loes Pancras-Oxener, dochter van Gerard, was op haar vijftiende in de weekenden al veel te vinden in de schoenenwinkel. Ze merkte dat haar ouders vooruitstrevend bezig waren door naar internationale beurzen te gaan en de modische stroming ook in de schoenenwinkel terug te laten komen. Niet voor niets zorgde vader Gerard dat in 1993 de zaak naar een prestigieus hoogtepunt werd gebracht. De European Footwear Award werd in ontvangst genomen. Een fel begeerde onderscheiding voor het nieuw ontworpen interieur van de trendy schoenenzaak. Als zelfstandig ondernemer natuurlijk heel bijzonder met een concurrentie van 5.000 andere ondernemers uit heel Europa. Oxener werd uiteindelijk uit de vijf genomineerden, waaronder een ondernemer uit de modestad Milaan, gekozen als winnaar van deze award. Een geweldige waardering voor zijn moderne handelsgeest!

 

 In 2000 is Loes mede-eigenaar geworden en al snel werd ze verantwoordelijk voor diverse taken. Ook toen stonden de vernieuwingen niet stil en is onder meer in 2009 de hele pui veranderd, het vloeroppervlak vergroot met30 m²en het interieur vernieuwd. In 2011 nam ze het stokje definitief over van haar ouders en runt ze nu samen met haar man Willem Pancras de winkel. Met trots wordt de gepassioneerde schoenenhistorie van Oxener gecontinueerd.